close

Důležitost hmyzu

 

Důležitost hmyzu

Na naší škole v projektu Erasmus se v letošním školním roce učíme poznávat přírodu. Příroda znamená téměř všechno kolem nás. My se seznámíme s vodou, s její sílou a mimo jiné také s hmyzem.

Na naší školní zahradě máme hmyzí domeček. U něj můžeme pozorovat, jak hmyz žije.

Nejprve ale o něm něco musíme vědět.

Tato třída živočichů zahrnuje vážky, kudlanky, motýly, brouky, ploštice, včely, vosy, čmeláky, mouchy, komáry a další užitečný, ale i škodlivý hmyz. Na území České republiky je přibližně 30 000 druhů hmyzu a v celé Evropě je přes 100 000 druhů.

Který hmyz je užitečný?

Víme, že užitečná je včelka, která nám dává sladký med. Ale mezi užitečný hmyz patří také čmelák, motýl a další blanokřídlí.

Do života hmyzu často zasahuje člověk. Používá chemická hnojiva, při úpravě krajiny ničí přirozená hmyzí stanoviště.

Tím také klesá počet opylovačů – včel, vos, vosiček, čmeláků a motýlů. Bez těchto opylovačů se nemůžeme dočkat pěkné úrody.

Právě pořizováním hmyzích domečků můžeme na zahradu užitečný hmyz přilákat.

Hmyzí domky osídlí blanokřídlý a další hmyz docela brzy; čím je ale nalákáme, aby se u nás usadili natrvalo? Opylovače třeba tím, že v okolí nového bydliště najdou dostatek potravy, pylu a sladkého nektaru. Část trávníku můžeme nahradit květnatou loukou a při výsadbě květin dáme přednost „obyčejným" jednoduchým květům.

Tak v hmyzím domečku najde užitečný hmyz dostatek potravy, trvale se na místě, kde domeček stojí, usídlí a bude na zahradě pilně vykonávat svoji práci.

Právě proto i na naší školní zahradě máme hmyzí domečky a chceme, aby se do nich nastěhovalo co nejvíc užitečného hmyzu.

Společně v hodině českého jazyka zpracovali žáci 6. a 7. ročníku.