close

Pula 2014

2. - 6. 6. 2014: Slunce, vítr, moře a taky Comenius

Slunce, vítr a moře znamenají pro nás suchozemce prázdniny nebo dovolenou. Ale ne vždy – šest žáků ze stříbrské základky v Revoluční ulici vycestovalo v rámci projektu Comenius programu Partnerství škol počátkem června na týden do chorvatského přímořského města Pula. Uskutečnilo se zde totiž poslední setkání partnerských škol dvouletého mezinárodního projektu „Křížem krážem Evropou - Sport nezná hranic".

Zajímavý a pestrý program pro účastníky z německého Schweichu, polské Lesnici a Stříbra připravila hostitelská partnerská škola z Puly. Ústředním tématem byly tentokrát netradiční a vodní sporty.

A tak kromě koupání, plavání a potápění se v malebné zátoce přímo u hostelu si účastníci setkání vyzkoušeli jízdu na koních, prošli rychlokurzem hry pétanque, zatančili si pod hvězdami pod odborným vedením energické usměvavé lektorky zumbu a nebo se jako praví námořníci plavili kolem ostrova Brijuni na otevřeném moři.

Kromě sportu zbyl čas i na exkurzi v budoucí školní bylinkářské zahradě, návštěvu městského akvária ve staré pulské pevnosti, na procházky starobylými uličkami v Pule nebo Rovinj a prohlídku místních antických památek.

Byl to hezký týden plný nevšedních zážitků umocněných snad i vědomím, že projekt končí a že se setkáváme naposledy. Poslední společný discovečer byl ukázkou integrace, inkluze a také dokladem toho, že tam, kde jsou společné zájmy, kde se rodí kamarádství a přátelství, neexistují jazykové ani jiné bariéry.

Comenius tedy končí, snad se ale neloučíme nadobro. Zjara podala naše koordinátorská škola žádost o pokračování partnerství škol pod hlavičkou nového projektu Erasmus plus.

Mgr. Jasmína Vaňková, koordinátorka projektu